Fortsatt press på att valet görs om i Iran

Irans reformvänliga opposition lovar att fortsätta arbeta för att presidentvalet görs om.


Irans reformvänliga opposition lovar att fortsätta arbeta för att presidentvalet, som de hävdar var riggat, ska göras om. Samtidigt ser den hårdföra regimen i stort sett ut att ha lyckats stoppa gatuprotesterna.

Oroligheterna efter det omstridda valet den 12 juni har blottlagt stora sprickor i de ledande skikten. Irans högste ledare, ayatolla Ali Khameini står tydligt bakom den västkritiske presidenten Mahmoud Ahmadinejad medan oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi har stöd från den inflytelserike ex-presidenten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani.

I sällskap med Rafsanjani träffade Mousavi ledande parlamentariker på onsdagen. Den halvofficiella nyhetsbyrån Fars uppgav att endast det omstridda valet och den senaste tidens utveckling diskuterades på mötet. Däremot var det inte känt om huruvida de båda försöker att sluta fred med parlamentet, som domineras av de hårdföra, eller om de försöker att vinna ökat stöd för oppositionen.

"USA ligger bakom"

På onsdagen förklarade Khamenei att resultaten från presidentvalet står fast, trots gatuprotester som landets inrikesminister hävdar att Storbritannien, USA och Israel har drivit fram.

Oppositionen vägrar dock att ge upp. Reformprästen Mehdi Karoubi, som kom sist i presidentvalet, kallar den nya regeringen "olaglig" och omkring 200 protesterande vågade sig på onsdagskvällen ut i närheten av parlamentet. Kravallpolis använde tårgas och demonstranterna skingrades snabbt.

Det förefaller som att polisen och den regimtrogna Basijmilisen i stort sett har lyckats att återta kontrollen över gatorna efter de största regimkritiska demonstrationerna sedan den islamska revolutionen 1979. Minst 17 demonstranter har dödats under oroligheterna.

Men natten till torsdagen hördes återigen protestropen Allah-u-akbar (Gud är störst) från tak i Teheran. De var dock mer kortlivade än tidigare nätter i huvudstaden.

Ballongprotest planeras

Mousavis anhängare planerar att på fredagen släppa tusentals ballonger med budskapet: Neda, du kommer alltid att finnas kvar i våra hjärtan. Texten syftar på en ung kvinna som dödades förra veckan och som blivit symbol för oppositionen.

USA drog på onsdagen tillbaka en inbjudan till iranska diplomater att delta i firandet av självständighetsdagen den 4 juli. I år var första gången sedan 1980 - då Washington bröt de diplomatiska förbindelserna med Teheran - som en sådan inbjudan skickats ut. Men tillbakadragandet var mest symboliskt eftersom inga iranier har tackat ja.

President Barack Obama vill inleda samtal med Iran om landets kärnteknikprogram. Senator John Kerry, ordförande i senatens utrikesutskott, sade att man kommer att ha kontakter med Irans regering men att det nu uppenbart blir förseningar.

Enligt Kerry är det bästa sättet att pressa Iran att USA minskar beroendet av importerad energi.

–Iran får allvarliga problem om priset på olja backar till under 50 dollar fatet och fortsätter nedåt, sade han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!