Mousavi vägrar böja sig

Mir Hossein Mousavi vägrar ingå i rösträkningspanelen och kräver nyval.


Den iranske oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi står fast vid sitt krav att presidentvalet görs om, och han tänker inte sitta med i den grupp som ska övervaka omräkningen av en del av rösterna, säger en av hans medarbetare.

Tidigare på lördagen hade en av förlorarna i valet, Mohsen Rezai, sagt att han går med på att ingå i panelen som ska kontrollera det nya rösträknandet. I väntan på besked från de andra förlorande kandidaterna uppmanade Medlarrådet - landets högsta skiljedomsinstans - alla kandidater att samarbeta.

Sent i fredags fick presidentkandidaterna ett dygns frist att utse representanter till rösträkningspanelen.

Mousavis medarbetare sa att denne betraktar vissa av deltagarna i panelen som partiska och inte tror att tvivlen kring hur valet gick till skingras av att man räknar om tio procent av rösterna. Därför måste enligt Mousavi hela valet göras om.

Abolfazi Fateh, ansvarig för mediekontakter i Mousavis stab, har enligt den officiella nyhetsbyrån Irna förbjudits att lämna Iran.

Ett parti som stöder Mousavi har fått dokument och datorer beslagtagna av myndigheterna, skriver tidningen Etemad Melli. Tidningen, som står den iranska reformsidan nära, skriver inte när räden mot partiet Hezb-e Kaargozaaraan-e Saazandegi skedde. Partiet grundades 1995 av personer ur kretsen kring den dåvarande presidenten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Flera av dess medlemmar har gripits under oroligheterna efter presidentvalet.

President Mahmoud Ahmadinejad gjorde på lördagen ett nytt utfall mot USA:s president Barack Obama för "inblandning" i Irans angelägenheter:

– Han som talat om reformer och förändring, varför blandar han sig i och fäller kommentarer på ett sätt som inte tar hänsyn till skick och bruk? sa Ahmadinejad.

Det var inte oväntat att ordkriget dem emellan skulle trappas upp, sedan Obama i fredags hyllat dem som vågar demonstrera trots risken för att utsättas för brutalt våld. Han sa att det våld som demonstranterna utsatts för är "upprörande".

Obama medgav att den senaste tidens händelser gör det svårare för honom att få i gång en dialog med Iran.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!