Vattenbrist är en av världens största utmaningar, men nu har forskare tagit ett steg närmare en lösning som kan förändra allt.
Forskare vid Massachusetts Institute of Technology har utvecklat ett unikt material som kan utvinna vatten direkt ur luften, även under extremt torra förhållanden.
Forskarnas unika uppfinning: Vatten ur luft
Hur? Jo, med hjälp av en svart, nästan bubbelplastlikande gelé, en så kallad hydrogel, som suger åt sig fukt från luften och omvandlar det till rent dricksvatten.
Det nya materialet är utvecklat för att undvika de problem som tidigare tekniker har haft, som salt och andra föroreningar som följer med vattnet och gör det omöjligt att dricka.
Hydrogelen består av en kombination av polyvinylalkohol, litiumklorid, ett slags salt som effektivt binder vattenmolekyler, samt glycerin, som hjälper till att hålla saltet stabilt och hindrar det från att lägga ur vattnet.
Tack vare materialets nanostrukturerade yta förhindra att saltet tränger igenom och förorenar vattnet.
För att testa tekniken körde forskarna med sin prototyp till Death Valley, en av världens torraste platser. Där kunde de under en vecka utvinna över 50 milliliter rent vatten per dag och vid högre luftfuktighet samlades hela 160 milliliter vatten under en natt.
Vattnet utvinns genom att själva gelen absorberar fukt som sedan värms upp av solen och avdunstar – för att sedan kondensera på en kall yta och samlas upp, enligt danska vetenskapliga sidan Illustreret Videnskab.
Kan förändra livet för miljontals
Tekniken är och kan bli en banbrytande lösning för miljontals människor i områden som lider av vattenbrist, som Afrika, delar av Asien och Mellanöstern – men även södra delar av Europa, där klimatförändringar torkar ut naturliga vattenkällor.
Detta är särskilt relevant efter FN:s varning där de uppskattar att mellan 4,8 och 5,7 miljarder människor – alltså långt mer än var fjärde person på jorden, kommer att leva i områden med vattenbrist minst en månad om året år 2050.
Forskarna vid MIT är nu igång med att optimera tekniken och ser stora möjligheter att göra den skalbar och kostnadseffektiv.
Målet är att denna innovativa metod snart ska kunna användas globalt och lösa en viktig fråga: vattenbristen i världen.