Miljardtvister efter popkungens död

Den skuldtyngda stjärnans ekonomi lär ta lång tid att reda ut, med miljarder i potten.


Efter Michael Jacksons död ropar världen efter snabba besked om vad han avled av. Superstjärnans ekonomiska slutpunkt lär dröja längre - det väntas ta månader eller år att reda ut hans mångmiljardskulder, som anges som viktig orsak till comebackplanerna.

Jacksons kropp lämnade UCLA Medical Center, där han förklarats död klockan 23.26 svensk tid i torsdags, i helikopter på grund av folksamlingarna utanför.

En obduktion skulle utföras under fredagen kalifornisk tid, så redan under lördagen kan någon form av förklaring finnas. Men provresultat för vilka ämnen Jackson hade i blodet dröjer kanske veckor.

Spekulationerna har direkt fokuserat på läkemedelsmissbruk och stress.

–Bovarna i detta är de läkare som behandlade honom under hela karriären, som förstörde hans ansikte, som gav honom mediciner, sa artistens exproducent Tarak Ben Ammar till den franska radiostationen Europe 1.

–Det vi sett nu är, tror jag, tyvärr ett resultat av stress, sade Jacksons artistkollega Céline Dion till radiokanalen.

Avgörande satsning

Och stressnivåerna måste ha varit skyhöga inför den tänkta comebacken på O2 Arena i London om några veckor.

Jackson, som inte uppträtt live på över tio år, hade 50 konserter inbokade från den 13 juli till den 6 mars nästa år.

Efter pedofilrättegångar och andra skandaler skulle det bli en avgörande satsning för hans image - och kanske ännu mer för den mångmiljardcirkus som hans ekonomi utgör.

Enligt The Wall Street Journals (WSJ) kartläggning, baserad på andra medierapporter och kontakter i Michael Jacksons närhet, hade stjärnan en nuvarande årsinkomst på cirka 19 miljoner dollar (en dollar är åtta kronor), varav 12 miljoner från försäljningen av hans musik.

7 miljoner årligen kom från Sony/ATV, ett samarbete med den japanska elektronikjätten som är spunnet kring en annan musikskatt: Beatleslåtar.

Jackson köpte 1985 ATV, som äger 251 av Beatles sånger, för 47,5 miljoner dollar. En hyfsad investering med tanke på att ATV/Sony nu värderas till över en miljard dollar.

Höga räntor

Men tillgångarna är högt belånade. Enligt medieberäkningar uppgår Jacksons skulder till en halv miljard dollar. Och skivintäkterna räcker inte långt när höga räntor ska betalas.

WSJ tar som exempel ett lån med räntan 16,5 procent. Om det skulle vara snitträntan på "popkungens" lån blir räntekostnaden 7 miljoner dollar - i månaden.

"Det är därför han gick med på att återvända till scenen", skriver WSJ.

Biljettpengar och kringintäkter beräknades till flera miljarder kronor; pengar som nu går om intet.

Återstår en ekonomisk storhärva som Jacksons släktingar, långivare och medarbetare ser ut att kunna slåss om i åratal.

Så miljardfrågan är: Vad står i hans testamente?

Enligt de senaste rapporterna ändrade han i vintras sin sista vilja så att åtminstone Beatlesrättigheterna ska gå till den kvarvarande upphovsmannen, Paul McCartney.

Exbeatlen var tidigare god vän med Michael Jackson, och efter den enes död kan de båda legendarerna i så fall försonas - om stundande rättsstrider så tillåter.

"Debbie Rowe kommer få en stor summa pengar"

Samtidigt rapporterar TMZ att Debbie Rowe, kvinnan som födde Michael Jacksons två barn, Paris och Michael Jr, kommer få full vårdnad över dem. Och enligt källor till sajten är Rowe med all säkerhet beredd att ta vårdnaden över dem.

Om Rowe får vårdnaden kommer "hon att få en stor summa pengar i barnbidrag från Jacksons residens", skriver TMZ.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

1 timme sedan
Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.