Ryssland och Nato närmare

De frostiga relationerna börjar tina upp sedan Georgienkriget.


Militäralliansen Nato och Ryssland har enats om att återuppta det samarbete som frystes efter kriget i Georgien.

Det militära tövädret blev resultatet av lördagens möte mellan Rysslands och Natos utrikesministrar.

Toppmötet på den grekiska ön Korfu på lördagen var det första på så hög politisk nivå sedan kriget i Georgien, då relationerna blev mycket irriterade.

Men en vecka före mötet mellan den ryske presidenten Dmitrij Medvedev och USA:s president Barack Obama i Moskva, samt G8-toppmötet i Italien, kunde utrikesministrarna enas om ökat samarbete för att bekämpa terrorism samt den hotande utvecklingen i Afghanistan.

– När vi nu återupptar vår relation på politisk nivå, så gör vi det för att få en varaktig och omfattande fred i den euro-atlantiska regionen, sa Natos generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer efter mötet.

Enligt Natochefen handlar samarbetet även om att "bland annat hindra spridning av massförstörelsevapen, krishantering och gemensamma insatser mot narkotikasmuggling och sjöröveri".

Uppgörelsen och närmandet mellan Ryssland och Natoländerna innebär en vändpunkt från det spända läget efter det att ryska trupper gått in i Georgien i augusti förra året, då allt militärt samarbete lades på is.

Förhandlingar har skett på lägre nivå, men det nya genombrottet sägs också vara föranlett av att USA:s och Rysslands ledare möts bilateralt nästa vecka och att Barack Obama har visat en mindre aggressiv attityd än sin föregångare.

Den ryske presidenten Medvedev har samtidigt föreslagit en ny typ av "europeisk säkerhetsarkitektur" som ett alternativ till militäralliansen Nato samt Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!