Ryssland hoppar av Natomöte

Georgienmanöver stor stridsfråga bland försvarsministrarna.


Ryssland lämnade på tisdagen återbud till ett möte med Natos försvarschefer. Mötet hade setts som ett viktigt steg mot bättre relationer mellan Moskva och försvarsalliansen efter Georgienkriget.

Ryska Natosändebudet Dmitrij Rogozin hotade i måndags att blåsa av möte mellan Rysslands och Natos försvarschefer den 7 maj om Nato stod fast vid sina planer på militärövningar i den forna sovjetrepubliken Georgien i maj.

Ryssland, som i fjol utkämpade ett kort krig med Georgien, har protesterat kraftigt mot Natos planer på en rad internationella militära övningar utanför den georgiska huvudstaden Tbilisi med början den 6 maj.

Vid ett informellt möte i Bryssel på tisdagen sade Rysslands representant att Moskva föredrar att arbeta på bättre relationer på politisk väg snarare än genom militära kontakter. Därför tänker Moskva inte delta i mötet den 7 maj. De kommande militärövningarna nämndes inte i sammanhanget, sade Natos talesperson Carmen Romero.

Tidigare hade den ryske presidenten Dmitrij Medvedev varnat Nato för att manöverplanerna kan lägga hinder i vägen för förbättrade relationer mellan alliansen och Moskva.

– USA försvarade på tisdagen de planerade militärövningarna i Georgien. De utgör inte något hot mot Ryssland eller någon annan i regionen, sade utrikesdepartementets talesman Robert Wood.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nu börjar världshistoriens största val

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.

IS uppges ha dödat syriska soldater

2 timmar sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).