Lördag 25 Sep
Stockholm

Ryssland hoppar av Natomöte

Georgienmanöver stor stridsfråga bland försvarsministrarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ryssland lämnade på tisdagen återbud till ett möte med Natos försvarschefer. Mötet hade setts som ett viktigt steg mot bättre relationer mellan Moskva och försvarsalliansen efter Georgienkriget.

Ryska Natosändebudet Dmitrij Rogozin hotade i måndags att blåsa av möte mellan Rysslands och Natos försvarschefer den 7 maj om Nato stod fast vid sina planer på militärövningar i den forna sovjetrepubliken Georgien i maj.

Ryssland, som i fjol utkämpade ett kort krig med Georgien, har protesterat kraftigt mot Natos planer på en rad internationella militära övningar utanför den georgiska huvudstaden Tbilisi med början den 6 maj.

Vid ett informellt möte i Bryssel på tisdagen sade Rysslands representant att Moskva föredrar att arbeta på bättre relationer på politisk väg snarare än genom militära kontakter. Därför tänker Moskva inte delta i mötet den 7 maj. De kommande militärövningarna nämndes inte i sammanhanget, sade Natos talesperson Carmen Romero.

Tidigare hade den ryske presidenten Dmitrij Medvedev varnat Nato för att manöverplanerna kan lägga hinder i vägen för förbättrade relationer mellan alliansen och Moskva.

– USA försvarade på tisdagen de planerade militärövningarna i Georgien. De utgör inte något hot mot Ryssland eller någon annan i regionen, sade utrikesdepartementets talesman Robert Wood.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela