Afghansk polischef dödad i eldstrid

Polischefen i den sydafghanska provinsen Kandahar dödades med flera kollegor.


Polischefen i den sydafghanska provinsen Kandahar och uppemot nio andra poliser dödades på måndagen i en eldstrid med lokala säkerhetsvakter som utbildats av USA-militären i Afghanistan.

Enligt myndigheterna i provinsen bröt striden ut sedan vakterna anlänt till provinsens åklagarmyndighet för att frita en inlåst fånge. Myndighetens personal larmade polisen och bad om hjälp. Enligt en talesman för det afghanska inrikesdepartementet begav sig också polischefen Mutaiullah Khan Qateh till platsen för att själv skapa sig en bild av läget.

När han kommer fram öppnar de här beväpnade männen eld och inleder en strid, sade talesmannen och tillade att det fortfarande var oklart om några av vakterna dödades eller om de fick med sig den fånge de var ute efter.

Chefen för Kandahars provinsråd Ahmad Wali Karzai - bror till Afghanistans president Hamid Karzai - säger att tio poliser, bland dem två höga chefer, hade skjutits ihjäl.

Mutaiullah Khan Qateh utsågs till polischef i Kandahar, en provins svårt drabbad av talibanupproret, för ett år sedan efter det att talibaner hade stormat ett fängelse så att hundratals fångar kunnat rymma.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!