Journalist kidnappad - Wikipedia tystades

David Rohde, journalist på NY Times, var kidnappad under sju månader utan att nyheten läckte.


I sju månader lyckades dagstidningen The New York Times hemlighålla att en av dess reportrar, David Rohde, hade kidnappats i Afghanistan. Svårast var att hindra nyheten från att läcka ut via Wikipedia.

Rohde, som rövades bort av talibaner i november, lyckades fly först för en och en halv vecka sedan tillsammans med den afghanske journalisten Tahir Ludin som också var talibanernas fånge.

När de båda journalisterna kidnappades valde The New York Times av oro för deras säkerhet att inte skriva om saken. Flera andra stora nyhetsföretag, bland dem nyhetsbyrån AFP, gick också med på att tiga om det hela.

Men Wikipedia, det öppna, användarredigerade uppslagsverket på internet, var svårare att tysta. Vid minst ett tiotal tillfällen lade användare ut nyheter om kidnappningen av Rohde på en Wikipedia-sida om journalisten - och såg dem snabbt raderas igen. Flera gånger låstes sidan för att förhindra nya inlägg.

"Rensningen var ett grupparbete, lett av Wikipedias medgrundare Jimmy Wales, av dem som sköter Wikipedia och av folk på Times", skrev tidningen på måndagen.

–Vi hade god hjälp av att händelsen inte inträffat på en plats där källan kunde betraktas som tillförlitlig, sade Wales till tidningen.

Hade det varit fallet hade vi fått det betydligt svårare.

Rohde tilldelades 1996 Pulitzer-priset för sin rapportering om massakern på bosnienmuslimer i Srebrenica året före. Han var i Afghanistan i fjol för att skriva om USA:s roll i landet när han inbjöds till en intervju med en talibanledare och försvann den 10 november.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!