Skejta för jämställdhet i Kabul

"De har bättre balans än västerlänningar eftersom de inte är rädda för att ramla."


Skateistan. Så heter projektet, startat av tre australienare, som syftar till att bygga broar mellan pojkar och flickor och låta den dominerande yngre befolkningen få någonting att göra på sin fritid. Och det har visat sig vara en succé. Men som allting nytt i ett isolerat samälle, med traditionella värderingar, har det stött på problem.

Eftersom vem som helst, rik och fattig, pojke och flicka, kan låna en bräda och lära sig den västerländska sporten har somliga höjt på ögonbrynen.

I en artikel i The Times berättar tioåriga Hadisa att hon blev slagen av sina äldre bröder eftersom hon skejtade med fattiga barn.

–Jag är inte arg på dem för att de slog mig, de har rätt att göra så, sa hon.

Och många flickor slutar skejta när de kommer in i puberteten då de inte längre får vara utomhus utan burka och spendera tid med män som inte tillhör släkten.

En av grundarna, Oliver Percovich, berättar att en del av skejtparken erbjuder separata klasser just på grund av detta.

–Afghanska barn är precis som barn runt om hela världen. Det är ingen skillnad. De har bara inte fått samma möjligheter. Därför behöver de en positiv miljö för att göra positiva saker för Afghanistan och dem själva.

–Och afghanerna som testar på är rena naturbegåvningarna. De har bättre balans än västerlänningar eftersom de inte är rädda för att ramla.

Förhoppningsvis kan Skateistan hjälpa de afghanska barnen, en kickflip åt gången.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.