"Får betalt per levererat lik"

Colombias militär får betalt per dödad gerillasoldat. Lämnade in civila.


Enligt den colombianska militären är alla personer de dödat den senaste månaden gerillasoldater. Men andra uppgifter säger att de dödade i stället är civila män och kvinnor. Detta har lett till att Colombias justitieombudsman nu tillsatt en utredning.

Historien rullades upp för en månad sedan då en gammal kvinna fått ett samtal från en bekant. Han påstod ha sett att hennes son hade begravts i en massgrav. Ganska fort strömmade andra samtal in om försvunna barn, som hittats begravda och klädda i andra kläder. Mördarna, i detta fall militären, har velat få dem att likna gerillasoldater.

Än värre är, som många colombianer redan vet, att den colombianska militären får betalt per levererat lik.

– Enligt en människorättsorganisation har militären i Colombia stor press på sig att visa upp resultat av regeringens jakt på terrorister, skriver SVT.

Men dessa uppgifter dementeras av försvarsministern. Ändå har justitieombudsman tillsatt en utredning och även FN ska göra en inspektion.

–För alla de fattiga kvinnor och män på landsbygd och i kåkstäder vars barn försvinner spårlöst utan att de vågar anmäla är kanske detta en möjlig väg mot rättvisa, skriver SR.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!