Stor strejk på Irland

Tusentals irländska elektriker inledde i dag en strejk.


Tusentals irländska elektriker inledde på måndagen en strejk i protest mot att arbetsgivarna vill sänka deras löner till följd av den ekonomiska krisen.

Omkring 10 500 elektriker deltar i strejken som är den första samordnade aktionen mot arbetsgivarna sedan den tidigare "tigerekonomin" gick in i en kraftig recession förra året.

Elektrikerna hänvisar till att de tidigare blivit lovade löneökningar på cirka elva procent, medan arbetsgivarsidan säger att det helt enkelt finns några pengar till löneökningar, i stället försöker man finna vägar att minska lönekostnaderna med ungefär tio procent.

– Det här kommer att få stor betydelse för hela landet, inte bara tillverkningsindustrin utan hela ekonomin, säger Eddie Keenan, chef för arbetsgivarorganisationen CIF.

Samtidigt meddelade den största irländska fackföreningen Siptu, som organiserar cirka 200 000 medlemmar, att man stöder elektrikerna och är beredd att förena sig med dem.

– Om vi tillåter att en arbetsgrupp isoleras och slås till marken, vilket är fallet här, kommer det att användas över hela ekonomin och påverka alla arbetare, konstaterar den irländske fackföreningsbasen Jack O'Connor.

CIF:s Keenan signalerar emellertid att arbetsgivarna är villiga att förhandla med elektrikerna och betala dem mer när ekonomin har återhämtat sig.

– Vi har aldrig sagt pengarna aldrig ska betalas, vi säger bara att vi inte har råd att betala dem just nu.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!