EU-grovjobb väntar Reinfeldt

Nu börjar grovjobbet för statsminister Fredrik Reinfeldt.


Nu börjar grovjobbet för statsminister Fredrik Reinfeldt och regeringen. EU-toppmötet lämnade över en rad frågor som Sverige måste ta itu med som ny EU-ordförande den 1 juli.

– Vi fick på plats det som var våra huvudpunkter för att lägga en bra grund för det svenska ordförandeskapet, sade Fredrik Reinfeldt på en pressträff när EU-toppmötet slutade på midsommaraftonen.

Han räknar upp att EU-ledarna ställt sig bakom omval av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, att det finns skrivningar om hur tillsynen av banker och finansmarknader ska skärpas och att Irland fick de rättsliga garantier som den irländska regeringen behöver för att kunna hålla en ny folkomröstning om Lissabonfördraget.

– Jag är förvissad om att vi nu har en solid grund för att återigen gå till det irländska folket och be dem godkänna fördraget, sade den irländske premiärministern Brian Cowen efter toppmötet.

Irland röstar

Cowen räknar med en folkomröstning i början av oktober. Reinfeldt inleder nu samtal med EU-parlamentets olika partigrupper, där Socialdemokraterna och De gröna har signalerat att de inte alls är redo att godkänna Barroso i mitten av juli som Reinfeldt önskar.

Orsaken till att Reinfeldt vill skynda på är att Sverige behöver en beslutsför kommissionschef när så mycket annat svajar - ett nyvalt EU-parlament, en kommission på väg ut och osäkerhet om den irländska folkomröstningen.

EU-ledarna kom också överens om grundprinciperna för hur finansieringen av klimatinsatser i utvecklingsländer ska ske. I stort sett var det ingen diskussion om detta, men det betyder inte att det inte finns motsättningar. Ju närmare förhandlingarna i Köpenhamn kommer, då ett globalt klimatavtal ska slutförhandlas, desto mer diskussioner kommer det att bli om pengar och procent.

Tuffare i höst

Fredrik Reinfeldt kan räkna med tuffare motstånd om klimatet på sitt första toppmöte som EU-ordförande i oktober än vad det blev på midsommarhelgens. Även om EU-ledarna i princip är överens om en skärpt finansövervakning, som ska hindra att en ny finanskris drabbar lika hårt som den nuvarande, finns många detaljer kvar att lösa.

– Detta kommer att bli en av huvuduppgifterna för det svenska ordförandeskapet, säger Reinfeldt.

Andra frågor som kommer att kräva svensk styrning under hösten är flyktingsituationen runt Medelhavet och en jordbruksfråga, som oväntat dök upp på toppmötesagendan.

Mjölkböndernas protester över låga mjölkpriser har resulterat i att kommissionen nu ska utreda saken, vilket i sin tur kan leda till att det svenska ordförandeskapet både kan få krav på ökat stödköp av mjölk och höjda exportbidrag på sitt bord.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!