USA ger upp kontrollen av Babil

USA har överfört kontrollen över ännu en irakisk provins till regeringen i Bagdad.


Överlämningen ses som ett tecken på ökad säkerhet i Irak men bara timmar senare dog elva personer i ett bombdåd mot en minister.

Den övervägande shiamuslimska provinsen Babil ligger söder om Bagdad. Förr var området känt främst för sina arkeologiska lämningar; bland annat ligger ruinerna efter ett av antikens sju underverk här - Babylons hängande trädgårdar.

Bakgrund

Men efter den amerikanska invasionen av Irak 2003 blev Babil framförallt känt för al-Qaidas och andra sunnigruppers upprepade attacker mot shiitiska pilgrimer. De norra delarna av provinsen fick då namnet "Dödens triangel."

Våldet stillades först när några av de sunnitiska motståndsgrupperna bytte sida, bildade miliser och tillsammans med USA började bekämpa de andra grupperna. Miliserna kallas för Sahwa (arabiska för "uppvaknande") och när kontrollen över Babil återlämnades hyllade provinsens guvernör deras roll i säkerhetsarbetet.

– Sahwastyrkorna spelade en viktig roll för stabiliteten och besegrandet av al-Qaida, sade Salem al-Saleh Meslmawe, enligt TT.

Attentatet i Bagdad Babil är den tolfte av Iraks totalt 18 provinser som har överförts till irakisk kontroll. På torsdagen lovade dock Iraks nationella säkerhetsrådgivare Mowaffaq al-Rubaie att också provinsen Wasit snart kommer att komma under irakisk kontroll. Överföringen av kontroll till de irakiska myndigheterna ses som ett av de viktigaste tecknen på att säkerhetsläget snabbt förbättras i det krigshärjade landet.

Kort efter överlämningsceremonin slog dock attentatsmän till i centrala Bagdad. En konvoj som transporterade Iraks shiitiske arbetsmarknadsminister Mahmud al-Radi angreps av en självmordsbombare och minst elva personer miste livet. Ministern klarade sig dock oskadd.

Attacken visar att de militanta grupperna i Irak fortfarande har förmågan att slå till mot viktiga mål på centrala platser. Al-Radi är den andre irakiska ministern som attackerats på mindre än fyra månader.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

2 timmar sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.