Slöja förbjuds i hemvärnet

Danska hemvärnet ger med sig efter påtryckningar från Dansk Folkeparti.


Danska hemvärnet kräver att en muslimsk kvinna avstår från att bära sjal, annars får hon inte vara med i hemvärnet, rapporterar Nordjyske.se.

Kvinnan har redan genomfört hemvärnets grundutbildning och har dessutom lyfts fram som ett föredöme på hemvärnets internetsajt.

Det har fått Dansk Folkeparti att klaga. Partiets talesman i försvarsfrågor Ib Poulsen har beskyllt hemvärnet för att "stödja en kvinnoförtryckande kultur" om sjalen tillåts.

På söndagen deklarerade Ulrik Kragh, politisk chef för hemvärnet, att kvinnan kommer att stängas av om hon inte avstår från att bära sjal. En sjal som bärs av religiösa skäl är inte en del av uniformen, heter det.

I samma andetag deklarerade Kragh att han "sätter värde på intresset" för hemvärnet:

– Vi är riktigt glada att det också finns muslimska medborgare som vill vara med och ta ansvar och frivilligt vill göra en insats för att vi ska ha ett fritt land och demokrati, sade han till nyhetsbyrån Ritzau.

Hemvärnets kovändning i frågan gläder Ib Poulsen:

– Det är bra att hemvärnet erkänner att det har gjort fel. Vi hälsar muslimska kvinnor välkomna till hemvärnet, men det ska vara utan huvudduk, säger han till nyhetsbyrån Ritzau.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

En häktad för mord i Uppsala i september

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.