Stockholm

Allmän värnplikt avskaffas

Håkan Syrén lämnade över försvarets nedskärningsförslag i dag till regeringen.


Läs mer

Det är dramatiska förändringar som ÖB Håkan Syrén presenterade i dag till försvarminister Sten Tolgfors (m). Det mest kontroversiella är att den allmänna värnplikten helt föreslås försvinna från 2012 och baseras på frivillighet. I framtiden ska försvaret bestå av 55 000 personer.

I ÖB:s 80-sidiga rapport, som är ett svar till regeringen, dras riktlinjerna. 2019 ska insatsorganisationen ha 28 000 militär personal, och hemvärnet förselås bestå av 22 000 personer. Totalt blir det 55 000, inklusive 5 000 civila tjänstemän, rapporterar TV4.

Försvarets stridsvagnsverksamhet ska koncentreras till färre platser. Ingenjörsförbanden i grundorganisationen ska bara finnas på en plats. När dagens sex mekaniserade bataljoner och två lätta mekaniserade bataljoner samt en luftburen och amfibiebatalon ska bli åtta manöverbataljoner räcker det med fyra utbildningsplattformar i stället för dagens fem.

Senast 2010 ska ett flygområde lämnas. Resterande delar av den garnison som drabbas kommer att finnas kvar. Däremot kommer stridsledning och luftbevakning att flyttas till en annan bas. Enligt uppgift kan Uppsala drabbas. Baseringsmöjligheterna som finns i dag för prioriterade områden som Gotland, Öresund, Kattegatt och Skagerrak ska behållas.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.