Lagligt svälta sexvägrande fru

Shiamuslimska kvinnor går till storms mot den afghanska lagen.


Afghanistans president Hamid Karzai har godkänt en shiamuslimsk lag som ger en make rätt att svälta sin fru om hon inte ställer upp på sex.

Shialedare och politiker hade hoppats få familjelagen godkänd i tysthet, men den kvinnliga parlamentarikern Shinkai Karokhel slog i våras larm om lagen.

– Lagen gav en make rätt att våldta sin fru. Den var inte bara brutal, utan också löjlig. Exempelvis fanns en paragraf om att en kvinna måste sminka sig och göra sig fin för sin man, säger Shinkai Karokhel.

Lagen möttes snabbt av hård kritik. Ett par hundra shiamuslimska kvinnor och feminister demonstrerade i Kabul. De möttes av en motdemonstration, ledd av konservativa shialedare.

USA:s president Barack Obama har kallat lagen "gräslig" och flera Nato-länder har hotat dra tillbaka sina trupper om inte lagen skrevs om.

– Jag är tacksam för stödet från omvärlden, säger Shinkai Karokhel, som numera lever under dödshot och skyddas av livvakter.

Bråket ledde till att lagen skrevs om. Några av de mest kontroversiella passagerna har strukits, andra har ändrats. Men inte tillräckligt, enligt människorättsgrupper som läst den modiferade lagen. Exempelvis kan en våldtäktsman slippa straff om han erbjuder sig att gifta sig med sitt offer, skriver Dagen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!