Klimat och finanskris vid toppmöte

Fredrik Reinfeldt är i Kina för att snacka klimat och finanskris. (TT)


Klimathotet och finanskrisen är huvudfrågor vid det europeisk-asiatiska toppmötet i Peking.

Statsminister Fredrik Reinfeldt talade om båda med den kinesiska vice premiärministern.

Vi var väldigt överens om att finansoron inte får användas som en ursäkt för att inte få klimatåtagandena på plats, säger Reinfeldt till TT i Peking.

Han deltar vid Asem-mötet (Asia-Europe meeting) i Peking på fredagen och lördagen. 44 stats- och regeringschefer möts för att diskutera kulturellt utbyte, livsmedelssäkerhet, världsekonomi och hållbar utveckling (klimat).

För Reinfeldt är mötet extra viktigt. Sverige är EU:s ordförandeland när världen vid ett toppmöte i Köpenhamn i december nästa år ska försöka enas om en uppföljning till det nuvarande Kyotoavtalet - som Reinfeldt satsat inrikes- och utrikespolitisk prestige i.

"En långsiktighet" Reinfeldt hade överläggningar med vice premiärminister Li Keqiang, som ansvarar för klimatfrågan i Kinas högsta ledning. De båda var alltså, enligt Reinfeldt, ense om att finanskrisen inte får ta fokus från klimatavtalet. Det finns en långsiktighet i att få det på plats, säger Reinfeldt. Redan före finansoron gick åsikterna starkt isär inför ett avtal. Ekonomiskt starka nationer vill att tillväxtländer som Indien, Brasilien och Kina ska åläggas större utsläppsminskningar. Men dessa krav är exempelvis Kina inte intresserat av. Vi måste delvis acceptera att det synsättet finns för att komma i hamn med förhandlingarna. Vi försöker dock säga att samtidigt måste också de länder med de snabbast växande utsläppen, och som också står för de största utsläppen, faktiskt måste göra något. Vi möts ju i de här diskussionerna, och det är så det kommer att låta fram till Köpenhamn, fortsätter Reinfeldt.Svårt samordna Han hade också en lunchträff med ledande kinesiska ekonomer. Där diskuterades möjligheterna att Kina skulle använda utsläppsrätter och koldioxidskatt - något som Sverige har erfarenhet av, påpekar Reinfeldt. Vi har sagt att vi gärna tar initiativ till ett seminarium med dem om sådana styrmedel, och det har vi tänkt att ha nästa höst. Reinfeldts mötesanförande hålls på lördagen, i klimatdelen. Fredagen kom helt att domineras av finansoron. Länderna inom Asem representerar cirka hälften av världsekonomin, men har väldigt olika finansiella system. Mycket av diskussionerna kom att handla om hur stabiliseringsåtgärder ska kunna samordnas globalt, säger Reinfelt. Men att göra det utan att samtidigt överreglera marknaden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!