Polisen: "Jag har mördat en oskyldig"

Polisen känner i dag att all träning varit värdelös.


Jean Charles de Menezes mördades med sju skott i huvudet i Londons tunnelbana sommaren 2005. En tragedi som fick genklang över hela världen. Hade inte kriget mot terrorismen gått för långt när helt oskyldiga människor penetrerades av kulregn?

Nu talar en av den brittiska polisens prickskyttar ut om mordet.

På frågan vad han kände när han fick reda på att de Menezes inte var en självmordsbombare säger han sig ha blivit chockad. Han kände sorg och förvirring.

– Allt jag har tränat inför - att bedöma hot, upptäcka faror och att rätta mig efter mina bedömningar har visat sig vara fel. Och jag har en oskyldigt mördad man på mitt ansvar, sa polisen som går under kodnamnet C12.

Polisen hade skuggat de Menezes ner för trappan till tunnelbanan i tron att han skulle utlösa en bomb. Sedan gick allt fort när de både gått på en tunnelbanevagn.

– Han kollade på mig direkt. Han bar en blå jeansjacka och det såg ut att finnas något inför den. Sedan kom han gående mot mig, säger polisen.

I det läget trodde polisen att de Menezes skulle detonera bomben. Att han skulle döda dem.

– Jag hade inget alternativ. Jag trodde att han skulle döda oss allihop. Jag måste skjuta honom innan han dödar oss, säger polisen enligt Sky News.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stora översvämningar i östra Afrika

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

1 timme sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

1 timme sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

2 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.

Kunderna rasar på Marabou: “Ingen bryr sig”

igår 22:18
Marabou ska ta tillbaka en gammal chokladkaka-smak in i sortimentet igen. Men nu rasar kunderna över att det inte är den smaken som folk faktiskt vill ha tillbaka.

Muntra miner på Wall Street

igår 22:08
Det var muntert på New York-börsen när handelsveckan inleddes. De tre ledande indexen slutade alla på plus.