Lördag 13 Aug
Stockholm

Polisen: "Jag har mördat en oskyldig"

Polisen känner i dag att all träning varit värdelös.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Jean Charles de Menezes mördades med sju skott i huvudet i Londons tunnelbana sommaren 2005. En tragedi som fick genklang över hela världen. Hade inte kriget mot terrorismen gått för långt när helt oskyldiga människor penetrerades av kulregn?

Nu talar en av den brittiska polisens prickskyttar ut om mordet.

På frågan vad han kände när han fick reda på att de Menezes inte var en självmordsbombare säger han sig ha blivit chockad. Han kände sorg och förvirring.

– Allt jag har tränat inför - att bedöma hot, upptäcka faror och att rätta mig efter mina bedömningar har visat sig vara fel. Och jag har en oskyldigt mördad man på mitt ansvar, sa polisen som går under kodnamnet C12.

Polisen hade skuggat de Menezes ner för trappan till tunnelbanan i tron att han skulle utlösa en bomb. Sedan gick allt fort när de både gått på en tunnelbanevagn.

– Han kollade på mig direkt. Han bar en blå jeansjacka och det såg ut att finnas något inför den. Sedan kom han gående mot mig, säger polisen.

I det läget trodde polisen att de Menezes skulle detonera bomben. Att han skulle döda dem.

– Jag hade inget alternativ. Jag trodde att han skulle döda oss allihop. Jag måste skjuta honom innan han dödar oss, säger polisen enligt Sky News.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.