Svenskar beskjutna i Afghanistan

Utrikesminister Carl Bildt befinner sig mitt i våldets Afghanistan.


Våldet trappas upp inför valen i Afghanistan. I det svenska ansvarsområdet har antalet attacker fördubblats. Tidigare i veckan besköts svenska förband i Sayyad, i Afghanistan. Natten till fredagen hamnade svenskarna återigen i fientlig eld. Ingen svensk uppges vara fyskiskt skadad efter striderna, men tre motståndare dog i striden.

– Det var under ett rutinuppdrag som patrullen utsattes för ett eldöverfall, säger Torbjörn Gustavsson, informatör vid Försvarsmaktens högkvarter, till Expressen.

Motivet bakom överfallet är fortfarande oklart.

Striden eskalerade och en snabbinsatsstyrka kallades till platsen. Totalt var 88 svenska och finska soldater inblandade i striden. Ingen av dem uppges vara fysiskt skadad.

– Ingen av våra soldater skadades. Men tre av motståndarna dödades och en skadad har förts till sjukhus. Ytterligare en person tillfångatogs men överlämnades sedan till afghanska säkerhetsstyrkor, säger Torbjörn Gustavsson till Expressen.

Utrikesminister Carl Bildt landade tidigare under dagen i Afghanistan. På sin blogg beskriver han händelsen:

"Flygningen hit tog sin tid, och vi landade på Kabuls flygplats framåt fyra-tiden på morgonen lokal tid. Omedelbart gällde det att få information om den eldstrid som den svenska styrkan i norra Afghanistan varit inblandad i tidigare under natten. Efter ett tag lyckades jag dock få beskedet att ingen var skadad."

Trots det extremt utsatta läget färdas de svenska soldaterna ofta i obepansrade bilar, även vid farliga uppdrag.

Personalen har krävt fler och bättre fordon. Först blev beskedet negativt från Försvarshögkvarteret. Nu har styrkorna i Afghanistan beviljats fler bepansrade fordon, men de dröjer.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!