Fredag 14 Maj
Stockholm

Nato stormade svenskt sjukhus

Nu fruktar man att sjukhuset kan bli ett mål för talibanerna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var sent under onsdagsnatten som Nato:s trupper stormade ett svenskt sjukhus i Wardak, sex mil sydväst om Kabul.

Nu är Svenska Afghanistankommittén orolig för att detta kan göra sjukhuset till ett mål för talibanerna.

Enligt uppgifter ska soldaterna ha sparkat upp dörrarna, bundit personalen och vänt upp och ner på sjukhuset för att leta efter rebeller.

Man gick också in på de kvinnliga avdelningarna, vilket enligt Anders Fänge, Svenska Afghanistankommitténs platschef, är en allvarlig förolämpning mot den muslimska kulturen.

– Det var det värsta av allt. Inom den pashtonska kulturen, särskilt på landsbygden, är det ett allvarligt brott mot afghanernas etiska kod att gå in till främmande kvinnor. Dessa befann sig ju dessutom i en särskilt utsatt situation, säger Fänge till DN.

Nu finns risk för att den lokala befolkningen vänder sig mot militären om detaljer kring stormningen kommer ut. Dessutom bryter razzian mot internationella principer och mot landets hälsoministerium genom att göra sjukhus och kliniker till talibanernas mål.

Efter att man sökt igenom sjukhuset uppmanade man personalen att larma militären om rebeller skulle söka vård på sjukhuset. Men personalen vägrade och vill inte göra sjukhuset till ett mål för militären.

– Om den internationella militären inte respekterar neutrala sjukhus finns det inte heller anledningen för talibanerna att göra det. Då skulle de här klinikerna och sjukhusen bli militära mål, tillägger Fänge för DN.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela