Stockholm

Vattenkaos runt "öknens Manhattan"

Många omkomna och stora materiella skador på grund av ovädret.


Läs mer

Världsarvsstaden Shibam, känd som "öknens Manhattan", är hårt drabbad när nu uppemot halva Jemen ligger under vatten. Efter flera dygns obarmhärtigt oväder kallar Islamiska konferensen (OIC) läget för en nationell katastrof. Minst ett 50-tal döda rapporteras.

På lördagen uppgav myndigheter att minst 41 människor har drunknat i översvämningarna. Ytterligare sex ska ha dödats när de träffades av blixten i de kraftiga oväder som fortsätter att härja landet.

I den hårdast drabbade provinsen Hadramaut, som täcker en tredjedel av ökenlandet på Arabiska halvön, ska mer än 500 hus ha förstörts. Även i provinserna al-Mahra, Taiz och Lahij har dödsoffer krävts. Eftersom räddningsinsatser ännu inte nåt fram till flera områden väntas dödssiffrorna stiga.

Mitt i katastrofområdet ligger den sägenomspunna staden Shibam, tack vare sina månghundraåriga höga lerhus känt som "öknens Manhattan". Enligt nyhetsbyrån AP:s reporter i Shibam har något enstaka hus redan rasat, men uppgifterna är knapphändiga eftersom vattenmassor har kapat alla landförbindelser till staden.

Shibams uråldriga "lerskyskrapor" är upp till ett tiotal våningar höga, och detta tidiga exempel på höghusarkitektur har gett staden en plats på FN-organet Unescos världsarvslista.Nationell katastrof OIC kallade på lördagen läget för en nationell katastrof när organisationen vädjade till sina 57 medlemsländer att hjälpa till. OIC-chefen Ekmeleddin Ihsanoglu manade till "solidaritet med Jemens folk" under denna "allvarliga humanitära kris".

Bland annat det oljerika Förenade Arabemiraten har meddelat att hjälp är på väg. Helikoptrar har satts in i räddningsarbetet, men de har svårt att flyga när det fortfarande regnar och blåser hårt. Jemens meteorologiska myndigheter varnar för att stormen som kommit in från Indiska oceanen piskar upp vågor som kan vara över fem meter höga.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.