Byar plundras och bränns

Publicerades: 25 Okt 2008, 20:04, Uppdaterades: 15 Nov 2009, 23:17

Tiotusentals flydde brända byar.


TT. Minst 15 byar har plundrats och bränts av arabisk milis i södra delen av Sudans konfliktregion Darfur under oktober. Minst 40 civila rapporteras ha dödats och uppåt 12 000 drivits på flykt.

Detaljerade uppgifter om vem som låg bakom våldet och skadornas fulla omfattning är svåra att få tag på, eftersom få hjälpsändningar når området runt Muhagiriya öster om Södra Darfurs huvudstad Nyala. Orsaken är det usla säkerhetsläget.

Lördagens rapporter, från hjälparbetare och människorättsgrupper, visar att våldet i Darfur efter fem års blodig konflikt som USA kallar folkmord fortsätter ohämmat.

Human Rights Watch (HRW) uppger att anfallen mot byarna skedde 5-17 oktober och att de utfördes av regeringsstödd arabisk milis, som brände hus och stal boskap under aktioner mot rebellgrupper i området.

Internationella Rödakorskommittén, ICRC, har delat ut nödhjälp till 4 000 personer, mest kvinnor och barn, som flytt sina hem i trakten kring Muhagiriya i oktober och söker skydd under träd och i uttorkade flodbäddar.

HRW påpekar att FN-styrkan som sedan årsskiftet ska bevara lugnet i Darfur inte har lyckats hejda striderna, som på senare tid har blossat upp även i de norra delarna.

FN uppskattar att närmare 300 000 människor har mist sina liv under konflikten och att över 2,2 miljoner har tvingats på flykt.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Äldre man drunknade vid campingplats

Expertpanel i USA backar Alzheimermedicin

En expertpanel anlitad av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har enhälligt röstat för att en senare studie av en ny alzheimermedicin visar på klinisk nytta.

Försvunna barn i Amazonas hittade vid liv

De fyra barn som i över en månad har varit försvunna i den colombianska delen av Amazonas regnskog har hittats vid liv.

Colombia och gerillagrupp överens om vapenvila

2 timmar sedan
En gnista hopp om fredligare tider har tänts i Colombia. Landets regering och gerillagruppen ELN är överens om en sex månader lång vapenvila.

Färre självmord vid järnvägen under förra året

2 timmar sedan
Antalet självmord och självmordsförsök inom järnvägen minskade från 90 till 71 under 2022 jämfört med året innan, visar nya siffror från myndigheten Trafikanalys.

Kraftig brand i flerfamiljshus i Sundsvall

3 timmar sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus norr om Sundsvall på fredagskvällen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.