Söndag 17 Okt
Stockholm

Tvångsflyttade hiv-positiva familjer

Bildextra: Här är "aids-kolonin" där kambodjas regering tvingar familjerna att bo.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sedan prisökningen på mark i Kambodja de senaste åren har landets regering vräkt och tvångsförflyttat invånare i en fördrivningskampanj som har berört över 250 000 människor.

Senast har myndigheter tvingat över 40 kambodjanska hiv-smittade familjer boende i Bodei Keila att flytta ihop i ett område utanför Phnom Penh, där de får leva i plåtskjul utan varken toaletter eller rinnande vatten.

"Genom att bunta ihop människor som lever med hiv i andra klassens bostäder, långt ifrån sjukhus, samhällsservice och arbeten, har regeringen i praktiken skapat en aids-koloni", säger Shiba Phurailatpam från ett nätverk av hivsmittade i Asien-Stillahavsområdet, till CNN.

Regeringen har uttalat sig om att de ska ordna rinnande vatten till de omplacerade familjerna, och att de kommer kunna hämta medicin på ett närliggande sjukhus för fattiga. Men många tvivlar på regeringens insats, och med det försvagade immunförsvar hiv-smittade står inför så är plåtskjulen undermåliga bostäder. Över 100 globala människorättsorganisationer har skrivit under ett klagobrev som skickats till Kambodjas premiärminister Samdech Hun Sen och hälsoministern Mam Bunheng.

Se bildspelet. Klicka på pilarna.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela