Basker protesterar mot stoppat val

Tusentals demonstranter krävde en folkomröstning om självständighet.


Tusentals demonstranter begav sig på lördagen ut på gatorna i den baskiska regionen i Spanien och krävde att få genomföra en folkomröstning om självständighet.

Den regionala regeringen hade ursprungligen planerat att hålla omröstningen i lördags, men den förklarades olaglig av Spaniens högsta domstol.

Enligt organisatörerna deltog 20 000 människor i demonstrationerna i baskiska städer.

Den moderata basiska regeringen hade planerat en omröstning om "rätten att fatta beslut" om den baskiska befolkningen, en omskrivning för frågan om oavhängighet från Spanien.

Ledaren för den regionala baskiska regeringen, Juan José Ibarretxe, har lovat att försöka hitta en väg för Baskien att besluta om sitt förhållande till resten av Spanien om han vinner lokalvalet nästa år.

Tidigt på lördagen utlöstes bomber på två järnvägsstationer i Baskien, i städerna Berriz och Amorebieta. Ingen människa kom till skada.

Ingen grupp har hittills tagit på sig ansvaret, men baskiska ETA-rebeller har regelbundet placerat ut bomber.

ETA:s snart 40 år långa kamp för ett självständigt Baskien i norra Spanien och södra Frankrike har krävt över 800 människoliv. Spaniens rättsväsende har slagit till hårt mot ETA sedan organisationen i juni 2007 bröt en 15 månader lång vapenvila.

Baskien har redan en avsevärd självständighet över områden som sjukvård och utbildning. Enligt opinionsundersökningar finns ingen majoritet för självständighet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.