Lördag 23 Okt
Stockholm

Venezuela säger upp förbindelser med Colombia

Svenska vapen bakomliggande orsak till ländernas splittring.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I ett uttalande på tisdagen deklarerade Venezuelas president Hugo Chavez att Venezuela och Colombias förbindelser ska stoppas, och att Venezuela ska begränsa importen från grannlandet.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur svenska vapen har hittats hos den colombianska Farc-gerillan, och vapenleveransen från Saab Bofors Dynamics, som egentligen var tänkt att levereras till Venezuelas militär, är en av de bakomliggande orsakerna när de diplomatiska förbindelserna avslutades mellan de två länderna.

Chavez har nämligen anklagats av Colombia för att stödja Farc-gerillan, och när de Venezuela-köpta vapnen hittades hos gerillan underblåstes misstankarna.

Enligt Chavez är Colombias agerande "oansvarigt", och i protest mot de anklagelser Colombia har riktat mot honom har han kallat hem landets ambassadör.

Colombia har innan upprört Venezuela med sina planerar på att låta amerikanska trupper använda mark i landet för militära baser, och Chavez har uttalat sig om att det är en del av USA:s plan att göra Colombia till Sydamerikas motsvarighet till Israel, enligt BBC.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela