Dansk ecstasysmugglare utlämnas till USA

"Vad kommer att hända med min lilla dotter?"


Danskan, som är ensamstående mor till en tioårig flicka, kommer att bli den första danska medborgaren att utlämnas till ett land utanför EU.

På fredagen beslutade nämligen Procesbevillingsnaevnet att den 42-åriga kvinnan, som dömdes för att ha smugglat ecstasy i slutet av 1990-talet, ska utlämnas. De menar att fallet inte är tillräckligt principiellt och därför inte behöver gå vidare till Högsta domstolen.

–Jag tycker det är märkligt att detta inte går vidare till Högsta domstolen. Om detta inte är principiellt så vet jag inte vad det är, säger kvinnans försvarare, Michael Juul Eriksen, till Jyllands-Posten.

Kvinnan blev häktad i december 2007 i Helsingör sedan USA begärt henne utlämnad, men danska justitiedepartementet gav klartecken först i maj 2008. Den andra juli i år sa 42-åringen:

–Det har legat ett mörkt moln över mig och min dotter det senaste året. Jag har inte vetat om jag ska fängslas eller inte. Nu har jag förklarat för min dotter att det kan bli så att jag inte kommer hem på ett tag. Hon blev mycket stressad och orolig. Vad kommer att hända med min lilla dotter?

På fredagen blev mamman hämtad av polis och förd till häktet i Helsingör. På lördagen avgörs det om hon ska frihetsberövas i väntan på utlämningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!