FN: Fel att göra knark lagligt

Hård knarkkontroll dämpar dödstalen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Genom en hård kamp mot droghandel har myndigheter världen över lyckats hålla knarkrelaterade dödsfall nere, rapporterar FN:s narkotikaorgan UNODC.

Att legalisera en del narkotika vore helt fel, anser FN-organet.

Enligt FN-organets statistik finns det i hela världen mellan 20 och 24 miljoner människor som är gravt beroende av illegal narkotika.

–Årligen dör omkring 200 000 människor av knarkrelaterade orsaker, sa UNODC-chefen Antonio Maria Costa på en presskonferens på onsdagen.

Det kan jämföras med att en tredjedel av världens befolkning använder tobak och att tobaken skördar fem miljoner människoliv varje år.

Nästan två miljoner dör av alkoholskador. Enligt Costa visar jämförelserna att den hårda kampen mot narkotikan har lyckats begränsa det illegala drogproblemet, åtminstone i fråga om antalet dödsfall.

Att så många fler människor dör av tobak och alkohol är enligt UNODC inte för att dessa lagliga ämnen är mer skadliga, utan för att de är så mycket mer lättillgängliga.

"Om de för närvarande olagliga ämnena skulle legaliseras skulle deras popularitet med all säkerhet öka och kanske nå samma nivå som de lagliga ämnena, och öka därmed förknippad sjuklighet och dödlighet", sägs det i rapporten.

Enligt FN-rapporten minskade eller stabiliserades produktionen av cannabis, kokain och heroin runt om i världen förra året, medan tillverkningen av syntetiska droger ökade. I rapportens förord slår Costa fast att det vore att ta ett steg i fel riktning att ge efter för opinionstryck att legalisera drogerna.

Han medger att drogkontrollen inte fungerar effektivt nog och att förändringar behövs.

–Men man måste hitta andra metoder för att skydda samhället från droger snarare än att sträva efter att överge skyddet, sa Costa.

I Afghanistan, som står för 90 procent av världens opiumproduktion, håller USA på att byta taktik.

Man ska inte längre satsa så hårt på att förstöra odlingarna, bland annat för att det har fått uppretade bönder att ställa sig på talibanernas sida.

De pengar som sparas på inställd flygbesprutning ska enligt sändebudet Richard Holbrooke gå till insatser mot narkotikasmugglingen och dem som svarar för den storskaliga handeln, samt till att hjälpa bönderna odla andra grödor.

Skrivet av: