Torsdag 15 Apr
Stockholm

Fatwa: Slagna kvinnor får hämnas

Kvinnor får slå tillbaka om hon misshandlats, eftersom alla är "lika inför Gud".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sunnitiska islams högsta auktoritet fastslår att en kvinna som misshandlas av sin make får slå tillbaka.

Enligt den egyptiska tidningen al-Masry al-Yum har ledaren för al-Azhar-universitetet i Kairo, schejk Hamid al-Atrash, utfärdat ett påbud om kvinnors rätt till självförsvar. Tidigare har även religiösa ledare i Saudiarabien och Turkiet utfärdat liknande deklarationer.

Alla har rätt att försvara sig, oavsett om det är en man eller kvinna, för alla människor är lika inför Gud, säger al-Atrash enligt tidningen.

De senaste dagarna har den saudiske schejken Abd al-Mohsin al-Abaykan uttalat sig offentligt om att en kvinna har rätt att svara med samma medel om hon blir slagen av sin man, "vare sig det sker med en läderrem eller elsladd".

Den turkiske schejken Fathallah Julun går ett steg längre och säger att en misshandlad kvinna har rätt att slå tillbaka - med ränta.

Hon bör slå tillbaka två gånger för varje slag hon får, säger Julun enligt den egyptiska tidningen.

Människorättsgrupper som Amnesty International åberopar säger att 35 procent av dödsfallen bland egyptiska kvinnor orsakas av misshandel i hemmet.

Nyligen dömdes för första gången en egyptisk man till fängelse för sexuellt ofredande av en kvinna på allmän plats. (TT)

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela