Alaskasenator fälld för korruption

Den republikanske senatorn Ted Stevens fälls för korruption.


Den republikanske senatorn Ted Stevens från Alaska har befunnits skyldig till korruption, en vecka innan han hoppas bli omvald.

Tolvmannajuryn fann den 84-årige Stevens skyldig på samtliga sju åtalspunkter. Han ska ha i sin deklaration till senaten ha förtigit ekonomiska bidrag mellan 1999 och 2006 från ett företag i oljeservicenäringen.

Han riskerar upp till fem års fängelse för var och en av åtalspunkterna men i praktiken kommer straffet sannolikt att bli mycket kortare eller enbart skyddstillsyn.

Stevens är den republikan som suttit längst i senaten - 40 år. Han ställer upp till omval nästa vecka i hopp om att få sitta i ytterligare sex år. Den fällande domen anses kunna hjälpa demokraterna i deras försök att stärka sitt grepp om senaten i valet den 4 november. I de senaste opinionsmätningarna har demokraten Mark Begich haft ett knappt övertag över Stevens.

Stevens, som hela tiden hävdat sin oskuld, ville inte kommentera domen när han lämnade domstolen. Han är den första sittande senator som ställts inför rätta sedan 1981.

Han är känd för det numera skrotade broprojektet Bridge to Nowhere som blev en symbol för regeringens slöseri. Det skulle ha förbundit staden Ketchikan med dess flygplats på ön Gravina Island med 50 invånare till en kostnad av 398 miljoner dollar.

Den förre chefen för oljeservicebolaget Bill Allen har erkänt att han mutat kongressledamöter i Alaska. Han har även samarbetat med åklagarna i Stevens-målet i hopp om att få straffnedsättning.Många gåvor

Enligt åklagarna stod Allens bolag för omfattande renoveringar av Stevens hus på skidsemesterorten Girdwood. Allen och andra ska också ha gett Stevens gåvor för tiotusentals dollar i form av en massagestol, konstverk, en gasgrill och möbler. Stevens nekar och har kallat sin tidigare vän för en lögnare.

Enligt Stevens var det hans hustru som hade överinseende över renoveringarna och trodde sig ha betalt för dem. Han sade att massagestolen och andra föremål antingen var oönskade eller lånade, inte skänkta till honom.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.