Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Alaskasenator fälld för korruption

Nyheter | 27/10/2008 22:00

Den republikanske senatorn Ted Stevens fälls för korruption.

Den republikanske senatorn Ted Stevens från Alaska har befunnits skyldig till korruption, en vecka innan han hoppas bli omvald.

Tolvmannajuryn fann den 84-årige Stevens skyldig på samtliga sju åtalspunkter. Han ska ha i sin deklaration till senaten ha förtigit ekonomiska bidrag mellan 1999 och 2006 från ett företag i oljeservicenäringen.

Han riskerar upp till fem års fängelse för var och en av åtalspunkterna men i praktiken kommer straffet sannolikt att bli mycket kortare eller enbart skyddstillsyn.

Stevens är den republikan som suttit längst i senaten - 40 år. Han ställer upp till omval nästa vecka i hopp om att få sitta i ytterligare sex år. Den fällande domen anses kunna hjälpa demokraterna i deras försök att stärka sitt grepp om senaten i valet den 4 november. I de senaste opinionsmätningarna har demokraten Mark Begich haft ett knappt övertag över Stevens.

Stevens, som hela tiden hävdat sin oskuld, ville inte kommentera domen när han lämnade domstolen. Han är den första sittande senator som ställts inför rätta sedan 1981.

Han är känd för det numera skrotade broprojektet Bridge to Nowhere som blev en symbol för regeringens slöseri. Det skulle ha förbundit staden Ketchikan med dess flygplats på ön Gravina Island med 50 invånare till en kostnad av 398 miljoner dollar.

Den förre chefen för oljeservicebolaget Bill Allen har erkänt att han mutat kongressledamöter i Alaska. Han har även samarbetat med åklagarna i Stevens-målet i hopp om att få straffnedsättning.Många gåvor

Enligt åklagarna stod Allens bolag för omfattande renoveringar av Stevens hus på skidsemesterorten Girdwood. Allen och andra ska också ha gett Stevens gåvor för tiotusentals dollar i form av en massagestol, konstverk, en gasgrill och möbler. Stevens nekar och har kallat sin tidigare vän för en lögnare.

Enligt Stevens var det hans hustru som hade överinseende över renoveringarna och trodde sig ha betalt för dem. Han sade att massagestolen och andra föremål antingen var oönskade eller lånade, inte skänkta till honom.

Skrivet av: