Snart kan vi bo på månen

Forskare har utvecklat en metod för människor att andas genom månstenar.


Rymdmyndigheten Nasa har sedan några år tillbaka efterlyst en metod att utvinna fem kilo syre ur månstenar på under åtta timmar. Detta anses nödvändigt för att kunna bygga månbaser eftersom det skulle bli alldeles för dyrt att flyga dit syre. Den som lyckades med uppdraget skulle få en belöning på en miljon dollar.

Många har antagit utmaningen men först nu har forskare vid Cambridgeuniversitetet i Storbritannien utvecklat ett sätt att utvinna tillräckligt stora mängder syre ur månstenarna.

Det är forskaren Derek Fray som har modifierat en kemisk metod som han sedan tidigare uppfunnit. Genom att bygga en reaktor på månen tror Fray att man snart kommer att kunna omvandla tre ton sten till ett ton syre per år på månen.

Forskarnas största problem är man behöver riktiga stenar från månen för att kunna utföra vidare laboratorietester. Man har hittills fått hålla sig till kopior. Men man hoppas ändå kunna ha en prototyp av reaktorn färdig inom två år. Det skriver Nature News i dag.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.