Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Cowart ansåg sig vara "guds lamm"

Nyheter | 28/10/2008 04:18

"Hellre dö snabbt krigandes på fötterna än leva för evigt tiggandes på knäna"

Två nynazister, Daniel Cowart, 20 år och Paul Schlesselman, 18 år planerade att mörda demokraternas presidentkandidat Barack Obama den 20 oktober. De båda männen möttes på ett internetforum som besöks av vit makt-anhängare via en gemensam vän. Männen arresterades först för att bland annat skjutit in i en kyrka och ritat in hakkors på kofångaren på sina bilar. Under det förhör som följde framkom det att männen sedan en tid tillbaka planerat ett attentatsförsök mot Obama.

Mörda Obama iklädda cylinderhattar

Enligt en affiant, skriftlig försäkran vid vittnesmål, från Brian E. Weaks, federal agent, planerade Cowart och Schleisselman att mörda Obama genom att köra väldigt fort i en bil mot presidentkandidaten och sen skjuta honom genom förnsterrutan på den bil han färdas i inför ett valmöte. En minst sagt bisarr plan.

Under attentatet skulle de båda skinnskallarna vara klädda i vita smokingar och cylinderhattar. Obamas presidentkampanj vägrade i natt att uttala sig.

–Vi kommenterar aldrig säkerhetsfrågor, sa taleskvinnan Linda Douglass.

"Swastika" intatuerad på bröstet

På sin MySpace-sida har Cowart listat nazistiska och våldsamma böcker som "Swastika", "Hitman", "The God Delusion", "God's Debris" och "The Other Bible" som sina favoriter och på bakgrungsbilden på sidan står det "Lamb of God". Han favoritfilm är "Mississippi brinner". Cowart har bland annat ett hakkors intatuerad på bröstet.

Förutom Obama skulle Cowart och Schlesselman döda 88 svarta personer och halshugga 14 andra. De två siffrorna har ett stort symboliskt värde inom vit makt-rörelsen. 14 står för antal ord i nynazisternas mantra: "We must secure the existence of our people and a future for white children". 88 står för åttonde bokstaven i alfabetet som blir HH eller "Heil Hitler".

Männen greps av polisen som även beslagtog ett gevär, ett avsågat hagelgevär och tre pistoler i samband med gripandet. Ett nytt förhör planeras på torsdag inför en federal domstol i Memphis.

Eric Zahren, en talesman för Secret Service, sa i natt att det fortfarande är oklart om Cowart och Schlesselman hade kapaciteten att utföra attentatet, men att alla hot tas på största allvar.

Tredje attentatsförsöket

Det här är tredje gången federala myndigheter stoppar ett attentatsförsök mot Barack Obama. I augusti avvärjde Secret Service och FBI ett attentatsförsök samtidigt som Obama var på väg att nomineras till demokraternas presidentkandidat. Samma månad åtalades en man i Florida efter att denne hotat att kroppsligen skada Obama.

Obama fick beskydd av Secret Service redan i maj förra året, innan han blev nominerad till det demokratiska partiets presidentkandidat. Numera åtföljs han alltid av minst sex Secret Service-agenter under sina möten.

Med bara sju dagar kvar tills presidentvalet kommer händelsen med stor säkerhet att ha en påverkan på utgången.

Skrivet av: