Ökat hat mot Obama i USA

Presidenten utses till syndabock i den ekonomiska krisen och hatgrupperna ökar kraftigt.


ALABAMA. Antalet hatgrupper har ökat kraftigt i USA de senaste åren. Den djupa ekonomiska krisen och valet av landets förste svarte president, Barack Obama, anges som förklaringar till att grupperna växt i antal.

Det är medborgarrättsorganisationen Southern Poverty Law Center, SPLC, som presenterar de skrämmande siffrorna i en ny rapport.

– Hatgrupperna är ungefär 50 procent fler jämfört med år 2000, från 600 grupper till över 900 idag, säger Richard Cohen, chef för medborgarrättsorganisationen utanför huvudkontoret i Montgomery, Alabama, till Svenska Dagbladet.

Cohen menar att människor under den ekonomiska krisen letar efter syndabockar vilket ger utrymme för de högerextrema grupper som driver hatkampanjer mot den federala statsmakten och den nyvalde presidenten.

– Ett skäl är hysterin kring invandringen och den förändrade befolkningssammansättningen i landet. Vi befinner oss mitt i en ekonomisk krasch och då behövs det syndabockar. Till det kommer massor av människor som inte accepterat att vi har en afrikansk-amerikansk president – och de är arga, konstaterar Richard Cohen i en kommentar.

Även departementet för säkerhetsfrågor inom landet drog samma slutsatser i en kontroversiell studie. Många amerikaner upprördes över den rapporten eftersom hemvändande krigsveteraner inkluderades i hotbilden. Det skriver Svenska Dagbladet.

Dokumentär om Amerikas mest hatade familj - Westboro Baptist Church:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!