Torsdag 15 Apr
Stockholm

Hårdare tag mot maffian

Specialdomstolar mot kroatisk maffia.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I ett försök att stävja den organiserade brottsligheten inrättar Kroatien specialdomstolar för maffiabrott. Vittnesskyddet förstärks och hela poliskåren ska omorganiseras, lovar regeringen.

Den organiserade kriminalitetens utbredning har utgjort ett av hindren för Kroatiens arbete för ett EU-medlemskap. På onsdagen sade justitieminister Ivan Simonovic att läget är allvarligt och att motåtgärder brådskar.

– Den organiserade brottsligheten har spritt sig så mycket att den hotar våra medborgares säkerhet och våra europeiska ambitioner, sade ministern i parlamentet.

Simonovic berättade att fyra specialdomstolar inrättas och att de fått order om att genomföra snabba och effektiva rättegångar.

En ny lag som regeringen snabbt vill driva igenom ska skärpa reglerna för redan dömda brottslingar. Det kan bli slut med de många permissionerna och möjligheten att använda datorer och mobiltelefoner i fängelserna.

– Skyddet av vittnen i maffiarättegångar ska förbättras och brottslingars egendom kunna beslagtas i helt annan utsträckning än hittills, sade justitieministern.

– Vi ska slå till mot maffian där det gör mest ont - i plånboken.

Premiärminister Ivo Sanader "förklarade krig" mot maffian efter mordet i Zagreb på en redaktör för en tidning som gjort stora avslöjanden om korruptionen i Kroatien. Nyligen sköts också dottern till en framträdande jurist ihjäl.

I en regeringsombildning avsedd att skärpa kampen mot den organiserade brottsligheten utsågs Simonovic till justitieminister och Tomislav Karamarko till inrikesminister.

Karamarko sade i parlamentet på onsdagen att poliskåren ska omstruktureras och att de ledande chefsposterna ska gå till yrkeserfarna poliser snarare än till personer som tillsätts på politiska meriter.

Han sade att polisarbetet har misskötts i åratal och varit hårt politiserat ända sedan självständighetskriget 1991-95.

Kroatien ska intensifiera samarbetet med Interpol och grannländerna, sade Karamarko.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela