Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skokastaren friges tidigare än beräknat

Nyheter | 30/08/2009 10:17

Bushförnedraren Muntadhar al-Zeidi friges tre månader tidigare för gott uppträdande.

Journalisten Muntadhar al-Zeidi, som blev en hjälte i stora delar av arabvärlden efter att ha kastat sina skor mot USA:s förre president George W Bush kommer att friges tidigare än beräknat.

I förra december kastade han skorna på en presskonferens och handlingen har inspirerat aktivister globalt. Efteråt dömdes han till fängelse i tre år, som senare reducerades till ett år efter överklagande för att ha förolämpat en utländsk statsman.

Men 30-årige al-Zeidi har varit väldigt skötsam under sin fängelsevistelse och väntas bli frigiven tre månader tidigare. Han släpps den 14 september.

– Vi har officiellt blivit informerade om domstolens beslut. Hans frigivning kommer att vara en seger för Iraks fria och ärofulla medier, säger advokaten Karim al-Shujari, enligt Skynews.

Sunnipolitikern Dhafir al-Ani välkomnar domstolens beslut.

– Al-Zeidis skor innebar ett passande farväl för Bushs gärningar i Irak, säger han enligt Skynews.

– Al-Zeidis handling uttryckte de riktiga känslorna hos det irakiska folket. Hans ilska mot Bush var ett resultat av hans medmänniskors lidande, fortsätter han.

Skrivet av: