Onsdag 16 Jun
Stockholm

Afghanistan: Anmälningar om valfusk fördubblade

Valkommissionen har fått in över 2 000 anmälningar om valfusk - varav mer än 560 är av allvarligare art.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På bara några dagar har antalet anmälningar om valfusk i valet i Afghanistan fördubblats. Oppositionen hävdar att många valurnor har fyllts med fejkade valsedlar. I nästa vecka väntas det klara preliminära resultatet vara fastställt.

De senaste siffrorna ger sittande presidenten Hamid Karzai 46 procent av rösterna i jämförelse med utmanaren Abdullah Abdullahs 31,4 procent. För att bli vald och undvika en andra valomgång krävs minst 50 procent av rösterna. Först i oktober skulle en andra valomgång kunna ta plats, enligt BBC News.

Den oberoende valkommissionen talar om mer än 560 registrerade större anmälningar om valfusk från valet den 20 augusti. Om anmälningarna går att styrka kan de ha påverkat valresultatet. I stort har kommissionen tagit emot över 2 000 anmälningar om valfusk.

Två tredjedelar av alla vallokaler ska fortfarande redovisa sina siffror. Abdullah Abdullah har redan beskyllt staten för att stå bakom valfusk.

– Jag är orolig över detta massiva valfusk, som är sanktionerat av staten och har skett över hela landet, säger Abdullah, enligt BBC News.

President Hamid Karzai har avvisat alla anklagelser om att staten skulle vara involverad i några oegentligheter kopplade till valet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela