Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svält farligare än talibaner

Nyheter | 31/10/2008 05:41

Tankesmedja: hotande svält i Afghanistan större hot än rebellernas uppror (TT).

En hotande svält i Afghanistan utgör ett större hot mot de internationella ansträngningarna att bygga upp landet än rebellernas pågående uppror, varnar en ledande tankesmedja som studerar militära frågor.

Flera sammanfallande faktorer är grund för svält i Afghanistan till vintern: bland annat stigande matpriser på världsmarknaden och torka i somras, rapporterar tankesmedjan Royal United Services Institute (Rusi).

Medan världens ögon riktats mot våldet riskerar enligt beräkningar 8,4 miljoner afghaner, en tredjedel av landets befolkning, kronisk matbrist, kommenterar Rusianalytikern Paul Smith.

Oavsett upproriskt vålds inverkan på FN-uppdraget så är omfattande hunger och undernäring störst hinder för processen.

Smith säger att omvärlden måste vidta välplanerade, effektiva och samordnade åtgärder mot matbristen "för att upprätthålla sin trovärdighet och moraliska auktoritet". Han säger att regeringen i Kabul och FN-insatsen i landet riskerar ett allvarligt bakslag om de inte avvärjer en "förutsägbar humanitär katastrof".

FN:s speciella sändebud i Afghanistan har uppmanat rebellerna att släppa fram hjälparbetare som kommer med livsmedel inför vintern. Biståndsorganisationen Oxfam har tidigare varnat för att fem miljoner afghaner står inför matbrist.

Skrivet av: