Britternas kokainsug ökar

De kan inte få nog av partydrogen. 330 000 britter använde kokain den senaste månaden.


Britternas kokainanvändande har fördubblats sedan tiden då Tony Blair och Labour tog makten. Trots att de 1998 sparkade igång en tio år lång nationell antidrog-kampanj.

– Fokus ligger på de (droger) som förstör allra mest, inklusive kokain, sa arbetarpartiet under lanserandet av den nya strategin 1998.

Under samma tioårsperiod har den totala mängden kokain som polisen lagt beslag på minskat, avslöjar en ny brottsundersökning som The Home Office ligger bakom.

Dominic Grieve från oppositionens skuggkabinett anser att regeringens misslyckande att tackla kokainet är oroande.

– Under den här regeringen har kokainanvändandet ökat. Samtidigt minskar polisen sina beslag. Detta har halverat drogens gatupris och skapar problem får så många ungdomar i samhället, sa Grieve till Telegraph.

Enligt Chris Huhne, liberal demokrat från skuggkabinettet, har regeringen bara skrapat på ytan i sina försök att komma åt drogproblemen i Storbritannien

330 000 britter använde, enligt undersökningen, kokain den senaste månaden, skriver Telegraph.

Även i Sverige har kokainbruket ökat och användarna blir allt yngre. Orsaken är delvis att många stjärnor använder drogen, samt att tillgången är större.

– Ett gram kostar ungefär hälften så mycket i dag som det gjorde för några år sedan, sa Veronica Molin vid rikskriminalpolisen enligt KvP.

Om kokain:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.