Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mexiko vill legalisera narkotika

Nyheter | 03/10/2008 06:58

Mexikos president Felipe Calderon vill luckra upp narkotikalagarna. (TT)

Mexikos president Felipe Calderon, som utkämpar en hård strid med landets narkotikaligor, vill nu legalisera innehavet kokain och marijuana. Det handlar förvisso bara om mindre mängder, men förslaget är ändå kontroversiellt.

Calderon har skickat ett förslag till den mexikanska kongressen som också innebär straffrihet för den som bär med sig små mängder heroin, amfetamin och opium för eget bruk.

Tanken med lagändringen - legaliseringen - är att polisen på det sättet ska kunna koncentrera sig på narkotikalangare och smugglare. Reaktionerna lär ändå bli häftiga såväl inom landet som hos grannen USA.

– Vad vi vill försöka göra är att inte behandla en missbrukare som en kriminell utan som en sjuk människa som bör ha psykologisk och medicinsk hjälp, sade senator Alejandro Gonzalez, ordförande i senatens justitieutskott.

Den förre presidenten Vicente Fox försökte genomföra samma lagändring men backade sedan Washington protesterat och kritiker på båda sidan gränsen varnat för narkotikaturister norrifrån.

Skrivet av: