Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Italien: EU bör fördöma Aftonbladet

Nyheter | 31/08/2009 12:05

Franco Frattini menar att Italien och Sverige är överens om fördömande av antisemitism.

ROM. Italiens utrikesminister Franco Frattini hävdar att han är överens med utrikesminister Carl Bildt (m) om att EU-ministrarna i Stockholm i ett uttalande bör fördöma antisemitism med anledning av den omdebatterade Aftonbladetartikeln. Bildt själv tillbakavisar uppgifterna.

Frattini bekräftar uppgifterna i en telefonintervju med den israeliska tidningen Haaretz. Efter samtal är Frattini och Bildt eniga i att EU, under det svenska ordförandeskapet, med kraft ska fördöma den kontroversiella artikel i Aftonbladet som insinuerade att israeliska soldater stjäl organ av palestinska dödsoffer.

– Det finns gränser för yttrandefriheten som bottnar i respekt för sanningen och uppgiften som varje journalist har att bevisa sina påståenden, säger Franco Frattini till Haaretz.

Italienska UD dementerar att Frattini explicit krävt ett fördömande av Aftonbladetartikeln.

Enligt Frattini är planen att fördömandet ska ske vid det informella mötet i en resolution fördömer alla former av antisemitism. Tanken är också att EU ska understryka att antisemitism som manifesteras på kontinenten ska bekämpas.

Bildt, som befinner sig i Afghanistan, låter hälsa via utrikesdepartementet att Frattini måste ha missuppfattat honom.

Italiens utrikesminister är noga med att understryka att det inte är statens uppgift att lägga sig i hur pressen arbetar, utan att journalisterna själva måste sätta sina gränser och hitta rätt balans i arbetet.

Men han menar att anklagelserna om organhandel i artikeln innebär "förfärliga slutsatser, som är osanna och till skada, samt att de ger luft under vingarna till människor som vill hetsa mot judar eller motsätter sig Israels existens".

Skrivet av: