Artikelbråket: UD visste om ambassadör-utspel

Sveriges ambassadör i Tel Aviv i Israel, Elisabet Borsiin Bonnier, skickade ett utkast till UD.


Medierna i P1 avslöjar att svenska UD tog del av Sveriges ambassadör i Tel Aviv i Israel, Elisabet Borsiin Bonniers text, innan den lades ut på ambassadens hemsida. Svenska UD har tidigare förnekat detta.

Det var efter att Aftonbladet publicerat journalisten Donald Boströms kulturartikel om misstankarna om att israeliska soldater stulit organ från döda palestinier som helvetet bröt loss. Israel riktar nu skarp kritik mot den svenska regeringen för att de inte fördömer artikeln.

Men i Israel blev pressen så stark att Sveriges ambassadör, Elisabet Borsiin Bonnier, lade ut ett fördömande på ambassadens hemsida.

Hon skriver att artikeln "är lika chockerande och motbjudande för oss svenskar som den är för israeliska medborgare."

Svenska UD har hela tiden påstått att texten skrevs och lades ut på eget bevåg. Medierna i P1 avslöjar nu att så inte var fallet utan att Borsiin Bonnier skickat ett utkast till uttalandet till Mellanösternchefen på UD plus ett antal tjänstemän till.

Borsiin Bonnnier menar dessutom att hon fått ett klartecken före hon publicerade uttalandet.

–Olyckligt. Det var helt klart att man kommit fram på mötet på morgonen på UD att hon inte skulle agera och att det måste ha blivit ett missförstånd, säger Anders Jörle, pressinformatör på UD, till Medierna i P1.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!