Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Israel upprört över mördarintervju

Nyheter | 31/10/2008 15:25

Israeler från hela det politiska fältet kritiserade i dag två tv-kanalers beslut att sända de första intervjuerna hittills med den extremistiske jude som mördade den tidigare premiärministern Yitzak Rabin. (TT)

Israeler från hela det politiska fältet kritiserade på fredagen två tv-kanalers beslut att sända de första intervjuerna hittills med Yigal Amir, den extremistiske jude som mördade den tidigare premiärministern Yitzak Rabin.

Intervjuerna sammanfaller med att det är 13 år sedan mordet på Rabin den 4 november 1995. Syftet med mordet var att skjuta Osloavtalet om fred med palestinierna i sank.

Amir, som aldrig uttryckt ånger över gärningen, avtjänar ett livstidsstraff och lyckades ge telefonintervjuer utan personalens vetskap. Det ledde enligt Reuters till att han fick indragna privilegier, såsom möjligheten att ringa, använda elektronisk apparatur och få besök av sin fru.

Enligt egen utsago influerades Amir av retoriken från högerpolitiker och generaler, däribland tidigare premiärministern Ariel Sharon.

– Jag beklagar att jakten mellan privata stationer på den guldkalv som tittarsiffror utgör har lett till avkall på principen om bojkott, sade Zevulun Orlev, ledare för Nationalreligiösa partiet (NRP).

Beslutet att sända intervjun försvaras av Ofer Shelah, nyhetsankare för en av kanalerna:

– Det israeliska samhället bestämde sig för att inte möta frågan och förbli i en bubbla där de säger att Yigal Amir inte existerar.

Amir var i hetluften även förra året, då det blev känt att en av hans söner omskurits på tolvårsdagen av mordet.

Skrivet av: