Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sms: "Ditt barn ska omhändertas"

Nyheter | 06/09/2009 18:45

Mamman förlorade vårdnaden om sitt barn - fick beskedet via sms.

"Ditt barn ska tvångsomhändertas".

Så löd ett sms som en höggravid kvinna i Danmark fick förra veckan.

Den 32-åriga kvinnan har tidigare haft missbruksproblem och är därför under strikt uppsyn under graviditeten. Hon har gjort löpande urinprov och kallats till möten med såväl barnmorska som kommunen i Ikast-Brande på Jylland.

Enligt kvinnans advokat har hon klarat det prickfritt och därför kom det som en mycket obehaglig överraskning när hon förra torsdagen fick det korta sms:et från en socialarbetare på kommunen om att barnet skulle omhändertas strax efter födseln.

Skandalöst, menar kvinnans advokat Hanne Ziebe:

– Tillvägagångssättet är ett tecken på den hets som förs mot föräldrar till tvångsomhändertagna barn. Det är svårt att föreställa sig att cancerpatienter skulle få ett sms om att de bara har 14 dagar kvar att leva, säger advokaten.

Kommunens förklaring är att de inte lyckats få tag på kvinnan via brev eller telefon, men advokaten anser att det snarare är ett tecken på att handläggare allt oftare inte vågar ta personlig kontakt med tunga besked, skriver Ekstrabladet.

Skrivet av: