Dödsdömda - vilka är norrmännen egentligen?

Började sina karriärer i den norska militären. Sen spårade det ur.


De norska medborgarna Tjostolv Moland och Joshua French dömdes i går till döden för mord och medverkan till mord på en man i Kongo. Samtidigt krävs Norge på miljardbelopp för spioneri.

Vem är skyldig? Vilka är norrmännen, egentligen? Och kanske ännu viktigare, vad höll de på med i Kongos djungler?

Historien började runt 2005 när 27-årige French, som även är medborgare i Storbritannien och 28-årige Moland valde att satsa på den militära karriären - man tog värvning i den norska armén.

Två år senare var det dags för nästa steg i vad som kom att bli början på slutet. De båda männen drömde om ett liv som "riktiga" soldater och gick med i Norges enda professionella enhet - Telemarksbataljonen.

Fick tidigt sparken

Men det dröjde inte länge innan de gjort sig omöjliga i sin nya miljö. De fick sparken med 14 dagars mellanrum. Kompisarna gick under jorden.

I en intervju med Verdens Gang dementerade French att han och Moland någonsin fått sparken. Enligt 27-åringen sa kompisarna upp sig - för att starta en eventfirma som specialiserade sig på arrangerade krigslekar för smutsigt rika norrmän.

– Det är sånt rikt folk betalar mycket pengar för och vi ger dem lite mer action än de kan få hemma i Norge, förklarade French för VG.

"Ingen vill resa till Kongo"

Det avslöjades snart att French och Moland i stället försökte värva soldater till ett privat vaktbolag i Afrika där gruv- och oljebolag skrek efter skydd.

– Det är totalt kaos. Det är lätt att få uppdrag där nere, därför att ingen vill resa till Kongo, sa French till Aftonbladet i år.

Trots planerna hamnade French och Moland först i Uganda där de startade säkerhetsföretaget Special Interventions Group Uganda. Moland, som startade företaget, menade att de skulle skydda privatpersoner.

Men snart visade sig att SIG Uganda inte hade tillstånd att driva något företag i Uganda. Polisen blev misstänksam och snart efterlystes norrmännen. Men de var redan långt borta.

"Mördade chauffören"

Som vanligt dementerade French allting. Enligt honom hade Ugandas regering inget bevis för illegala aktiviteter.

Kompisarna bytte land efter att ha blivit efterlysta i Uganda. Under åren som legosoldater hann de jobba i eller representera Angola, Sierra Leone, Sydkorea och slutligen - Republiken Kongo.

Kongo blev slutet på äventyrarnas saga. De greps för mordet på sin privata chaufför Abedi Kasongo. Mordet ska ha skett den 5 maj på en avskild väg i närheten av den ugandiska gränsen.

Misstänksamma bilder

De kongolesiska myndigheterna hittade norska militärlegitimationer, falska FN-mössor och SIG-leg med både deras riktiga namn och falska sådana. Det hittades dessutom en kamera med bilder från kompisarnas resor i Afrika. Och en av bilderna fångade polisens uppmärksamhet särskilt mycket - Moland tvättade bort blod från förarsätet i en bil - med ett stort leende över läpparna.

Norrmännen ställdes inför en militär domstol som slog fast att blodet var den mördade Abedi Kasongos. Männen fördes gående till rättegången inför tusentals kongoleser. Orakade och smutsiga ville den kongolesiska myndigheterna måla upp kompisarna som odjur - skyldiga till mord.

Erbjöds att köpa sig loss

French och Moland förnekade allt - igen. Och bevisningen har av norsk media beskrivits som "motsägelsefull och direkt absurd". Enligt de båda männens advokat, André Kibambe, har han getts ett erbjudande - betala 30 000 dollar och åtales läggs ner. Han tackade nej. Samtidigt menar rättens domare att allt gått rätt till.

– Detta känner jag inte till. Vem ska stå bakom detta? De kommer få känna av en ordentligt reaktion omedelbart. Det sker inga oegentligheter i den här rättegången, säger Claude Disimo till norska Dagbladet.

Norrmännens egna historia skilde sig markant från åklagarens. Enligt kompisarna hade Kasongo dödats av banditer som attackerat deras bil.

Dömdes till döden - fem gånger om

Men två vittnen steg fram och "intygade" att Moland skjutit ihjäl Kasongo medan French försökt ge sig på vittnena. Rättens domare bedömde kompisarnas förklaring som opålitlig och dömde dem båda till döden för mord och spioneri - fem gånger om.

2008 dömdes 50 personer till döden. Men ingen av domarna genomfördes och ingen har avrättats i Kongo på sex år.

De båda männen log när de fick domen. Senare visade det sig att de varit utan tolk och inte förstått sin egen dödsdom.

Samtidigt krävde Kongo att Norge ska betala en dollar för varje kongolesisk medborgare - över 60 miljoner kronor.

"För dumma för att vara spioner"

Norges regering har förnekat all inblandning. Det gick så långt att Øistein Mjærum, en rådgivare till förre premiärministern Kjell Magne Bondevis, kallade French och Molan för "idioter" och för dumma för att vara norska spioner - på Twitter.

Om dödsdomen mot French och Moland faktiskt kommer att sättas i verket är i dagsläget oklart. Norges utrikesminister, Jonas Gahr Støre, som kallat domen, och rättegången för den delen, "fullständigt oacceptabel" säger sig med viss möda ha lyckats övertala sin motsvarighet i Kongo, Alexis Thambwe Mwamba, att annulera dödsdomen.

– Han försäkrade också att ett överklagande kommer att behandlas korrekt samtidigt som han slog fast att de två norrmännens säkerhet är de kongolesiska myndigheternas ansvar. Han noterade att de norska myndigheterna fullkomligt avvisar spioneridomen och han ska ta upp det med berörda instanser, säger utrikesminister Støre till Verdens Gang.

En stor fråga återstår dock fortfarande, är allt ett stort missförstånd eller var kompisarnas väg till dödsdomarna i Kinshasa utstakad redan från första början?

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.