Se nya bilder från attacken mot WTC

I dag är det åtta år sedan terrorismen skakade hela västvärlden. Men den 11 september är ett olycksdatum också i Chile - och Sverige.


Tisdag 11 september 2001 flög två kapade passagerarflygplan rakt in i världens en gång högsta byggnader - World Trade Center.

Inför världens tevekameror kunde du i trygga lilla Sverige se precis allt. Fortfarande var det svårt att förstå att det verkligen hände på riktigt. Svårt att skilja från en Hollywoodförpackad verklighet.

Men det var sant. Terroristerna slog till mot världens ekonomiska och politiska centrum.

När Usama Bin Ladin senare pekades ut som hjärnan bakom angreppet inleddes evighetsjakten på den mytomspunna mannen som ingen än i dag kan säga var han befinner sig eller om han är död eller levande?

Afghanistan där Bin Ladin och hans al-Qaida hade sin bas 2001 blev skådeplatsen för "kriget mot terrorismen".

Fyra veckor efter 11 september-attackerna bombades det sargade landet.

Men än i dag pågår kriget i Afghanistan.

Den 11 september 1973 grep Chiles överbefälhavare Augosto Pinochet makten i en blodig statskupp. Landets demokratiskt valde president, Salvador Allende, avrättades. Och Chile gick in i en mörk period av spårlösa försvinnanden och avrättningar.

Den 11 september 2003 dog Sveriges utrikesminister Anna Lindh i sviterna av det brutala knivöverfallet på varuhuset NK i Stockholm. Anna Lindhs död inträffade i det absoluta slutskedet av folkomröstningskampanjen om euron. All kampanjverksamhet ställdes in efter överfallet och i några dagar var det nästan som att hela Sverige stod still.

Ny amatörvideo från 9/11:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!