Söndag 4 Dec
Stockholm

Oljeborrare vållade lervulkan

Lervulkanen Lusis katastrofala utbrott utlöstes av olje- och gasborrning. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Lervulkanen Lusis katastrofala utbrott utlöstes av olje- och gasborrning, slår 42 av 74 ledande geologer fast. Företaget Lapindo Brantas som borrat på platsen har förnekat skuld och skyllt på ett jordskalv 28 mil bort.

Lusi på östra Java har sprutat lera sedan utbrottet 2006 och alla försök att stoppa lerströmmen har hittills varit förgäves. 30 000 människor har gett sig därifrån. De väntar på skadestånd som beräknas till 70 miljarder dollar för förlorade hem.

Geologerna diskuterade färska bevis vid ett möte i Kapstaden i Sydafrika. Vid en omröstning i lördags sade majoriteten att borrandet utlöste utbrottet, skriver BBC på sin hemsida. Mötet var det första där två sidor med olika åsikter debatterat vulkanens utbrott.

Diskussionen koncentrerade sig på nyligen offentliggjorda data från mätningar som gjorts vid oljekällan Banjar Panji-1 under det sista dygnets borrande före utbrottet. Då byggdes det upp ett tryck som orsakade sprickor som sträckte sig 150 meter bort från hålet, sade professor Richard Davies från Durhamuniversitetet i Storbritannien.

Den högsta borransvarige hos Lapindo Brantas, Rocky Sawolo, använde samma data till stöd för motsatt åsikt. Trycket höll sig inom godtagbara gränser, sade han. Han fick stöd av en kollega, Adriano Mazzini vid Oslouniversitetet, som sade att ett jordskalv var förklaringen.

Mark Tingay vid Curtinuniversitetet i Australien sade dock att var minst en styrkeenhet för svagt för att vålla utbrottet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.