Jimmy Carter: Obamakritik rasistisk

Den amerikanske expresidenten Jimmy Carter träder till Obamas försvar.


Nu tar den före detta demokratiske presidenten Jimmy Carter - vars måttligt framgångsrika tid på presidentposten av många kritiker betraktats som en olycksbådande förlaga till Barack Obamas presidentskap - bladet från mun:

– Obamas kritiker är rasister, säger expresidenten.

Och syftar framför allt på den republikanske kongressledamoten Joe Wilsons utbrott under president Obamas tal till kongressen i förra veckan.

Du ljuger, utbrast Joe Wilson då. Mitt under Obamas tal.

Jimmy Carter, som liksom Wilson kommer från den amerikanska Södern, säger sig känna igen beteendet.

– Jag tror att en överväldigande del av den intensiva fientlighet vi sett uttryckas mot president Barack Obama grundar sig i det faktum att han är en svart man, att han är afrikansk-amerikan, säger Carter till NBC News.

– Jag bor i sydstaterna och jag har sett Södern komma en lång väg och jag har sett det övriga landet dela många av söderns attityder mot minoritetsgrupper - särskilt afrikan-amerikaner, säger Jimmy Carter till NBC.

Hans dom över ett samhälle som ännu inte besegrat rasismen är hård.

– Jag tror att detta bubblat upp till ytan eftersom det finns en tro hos många vita människor, inte bara i Södern, men i hela landet, att afrikan-amerikaner inte är kvalificerade att leda detta storslagna land. Det är en avskyvärd sak och det plågar mig och oroar mig på ett mycket djupt plan, säger expresidenten Jimmy Carter.

Visit msnbc.com for , World News, and News about the Economy

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!