Högsta valdeltagandet på 100 år

Det kan bli valrekord i år. Över hela den vida nationen röstas det.


Valdeltagandet i USA kan bli det högsta på 100 år. I vallokalen där demokraten Barack Obama röstade i södra Chicago, ett par kvarter från hans hus, är trycket hårt, rapporterar TT.

– Det är som ett snöskred, säger valförrättaren Maurice Pruitt, som aldrig sett något liknande trots att han jobbat med fyra presidentval. Han gissar att deltagandet i distriktet kan bli över 90 procent.

Att väljarna här röstar på traktens son är inte att ta miste på.

–Det känns som när man var barn och väntade på julafton att veta att min röst betyder något, säger 30-åriga Tanya Aldridge som nästan bor granne med Obama.

CNN skriver att McCains kampanjchef Rick Davis anser att McCain kan vinna valet om han tar hem Nevada, Colorado och New Mexico - men i nuläget ligger han under i alla tre delstaterna.

Inom mindre än ett dygn vet vi med all sannolikhet om USA får sin första svarta president eller sin första kvinnliga vicepresident.

Valrörelsen har pågått i två år. Kampanjerna har spenderat i runda slängar 8 miljarder kronor. Mediebevakningen har varit rekordstor och kandidaterna har farit som skottspolar kort och tvärs över USA i den största politiska showen på jorden.

På Manhattan i New York stod försäljaren Michael Smith i en kö med hundratals personer.

– De senaste åtta åren har varit som en skräckhistoria, sade Smith som skulle rösta på Obama.

I slutändan kommer folk att rösta för en ny riktning. Det stora valdeltagandet tros gynna Obama som mobiliserat många nya väljare, bland annat bland unga och svarta.

Invånarna i Hart's Location och Dixville Notch i New Hampshire i östra USA vill se Barack Obama som USA:s näste president. I Hart's Location, som tidigare röstat republikanskt, fick Obama 17 röster mot McCains 10, rapporterade en AFP-fotograf på plats. Byn, som endast har 42 invånare, hamnar i strålkastarljuset en gång var fjärde år, när valet inleds vid midnatt. I Dixville Notch blev det 15-6 till Obamas fördel. Det var första gången sedan 1968 som Dixville Notch röstade demokratiskt, uppgav CNN. (TT)

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!