Gammalt svensk kött serveras i Polen

Upp till 27 år gammalt och härsket kött serveras på polska krogar.


POLEN. Kött från svenska beredskapslager har exporterats till Polen där det serverats på krogar – trots att köttet är upp till 27 år gammalt.

Det var efter ett riksdagsbeslut som svenska staten avvecklade sina beredskapslager av köttkonserver i slutet av 1990-talet.

Drygt 1,5 miljoner kilo kött såldes, men villkoret var att det skulle säljas som livsmedel utanför EU. Inom EU skulle det bara säljas som djurfoder.

Men trots detta har det levererats till krogar, storkök, fängelser och förskolor i Polen.

Prover av olika köttkonserver och köttfärsmixer visade att maten befann sig i olika stadier av förruttnelse, skriver SvD.

– Våra tester utgår ifrån normer som användes innan Polens EU-inträde och anger om köttet och fettet är färskt. Genom att äta det här köttet riskerar du att bli förgiftad. Dessutom är näringsvärdet så lågt att man skulle riskera undernäring om man åt det i stora mängder, säger testledaren Maria Walczyka till SvD.

En polsk grossist jämförde köttet med en Volvo.

– Jag kan ärligt säga att det är bra kött. Jag litar på det. Jag kör en Volvo sedan 1992 och den har inte gått sönder. Och köttet är också från Sverige, sade han, enligt SvD.

Ett polskt tevekanal sände under torsdagen ett avslöjade reportage om det gamla köttet, vilket redan väckt stor uppmärksamhet i landet.

Margareta Thorgren är kommunikationschef på Scan som tillverkade köttkonserverna. Enligt henne var köttet gammalt redan innan det såldes av staten.

–Hållbarhetstiden är satt till tio år. Självklart kan det finnas en viss marginal men vi rekommenderar ingen att äta den efter bäst-före-datumet, säger Thorgren, enligt SvD.

Produktionsdatumet på köttet uppges vara 1982-1990 och en hållbartid på 2010 anges på förpackningen – något som varken tillverkarna eller jordbruksverket känner igen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!