Merkel sitter kvar - dumpar sossarna

Socialdemokraterna gjorde ett katastrofval i Tyskland och tappade en tredjedel av sina väljare.


BERLIN. Angela Merkels parti CDU (kristdemokraterna) blir med stor sannolikhet Tysklands största parti. Det betyder att Merkel får sitta kvar som Tysklands förbundskansler.

Vallokalsundersökningar visar att CDU får 33,5 procent av rösterna, ett bra resultat trots att man backade med 1,7 procent.

Än mer glädjande för Merkel är att socialdemokraterna tappade en tredjedel av sina väljare och får endast 22,5 procent av rösterna, något som möjliggör att Merkel, som planerat, kan dumpa sossarna efter fyra års samarbete i regeringen. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt är inte förvånad.

– Den europeiska kris som socialdemokratin befinner sig i också bekräftas här i Tyskland, säger Reinfeldt.

Angela Merkels tilltänkta koalitionspartner liberala fridemokraterna (FDP) fick 14,5 av rösterna vilket gör att CDU och fridemokraterna kan bilda regering då de tillsammans har över 47 procent av rösterna. Merkel kan nu slutligen genomföra de ekonomiska reformer som sossarna stoppat de senaste åren.

– Då har det kommit att bli så att eftersom tvångsäktenskapet satte samman socialdemokrater och det största borgerliga partiet, som i realiteten ibland fått föra en kompromissinriktad politik, har det skapat ett utrymme för FDP att profilera sig på tydligare borgerliga krav, säger Reinfeldt enligt DN.

Enligt de första prognoserna fick vänstern 12,5 procent och de gröna ökar med 3,8 till 10,5.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!