G20-mötets demonstrationer urartar

Hundratals demonstranter löper amok i samband med G20-mötet.


Ett bankkontor tillhörigt Royal Bank of Scotland (RBS), krisdrabbad symbol för den ekonomiska recessionen, i Londons finansdistrikt The City belägras av hundratals, kanske tusentals, demonstranter i samband med det pågående G20-mötet.

En del aktivister slog sönder fönster och tog sig in i byggnaden. Kravallpolis följde efter in i hopp om att få kontroll på situationen. Polisen har svårt att ta sig fram eftersom gatorna utanför är packade med demonstranter.

RBS-kontoret ligger vid Threadneedle Street, något kvarter från centralbanken Bank of England där det tidigare rapporterades om våld och gripanden.

Många byggnader i området har bommats igen och fått träplattor över allt glas inför veckans dramatik, men det gäller inte RBS-kontoret, vilket kan ha varit nog för att göra det till måltavla.

Polisen räknar till minst 3 000 demonstranter på Threadneedle Street. Bara ett fåtal är våldsamma, men området hade vid 15-tiden svensk tid enligt Sky News spärrats av - ingen släpps in eller ut.

G20-mötet samlar de flesta av världens mäktigaste ledare i ett försök att tackla den ekonomiska krisen, som Nyheter24 tidigare skrivit om. Men den franske presidenten Nicolas Sarkozy är missnöjd med utkast till slutdokument. Han hotar att lämna mötet om man inte kan enas om hårdare tag mot finanssektorn

– Jag tänker inte låta mig förknippas med ett falskt toppmöte som slutar med ett uttalande om tomma kompromisser, som inte angriper problemen vi står inför, säger Sarkozy i en radiointervju.

Även Tyskland har uttryckt missnöje. Men en talesman för förbundskansler Angela Merkel säger att är "ingen särskilt bra idé" att lämna mötet. Själv säger Merkel att hon rest till London med "en blandning av tillförsikt och oro".

USA:s president Barack Obama inledde sin första Europaresa på nya jobbet med att träffa mötets värd, den brittiske premiärministern Gordon Brown. USA är berett att göra "allt som krävs" för att stimulera tillväxt i ekonomin, säger Obama på presskonferensen med Brown.

Se mer om demonstrationerna nedan.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!